Viewing entries in
ICT Juridisch Advies

Wat is contractmanagement ICT-contracten?

Wat is contractmanagement ICT-contracten?

Geschillen over ICT-contracten belanden regelmatig bij de advocaat. Voorkomen is beter dan genezen. Professioneel contractmanagement kan veel ellende besparen en leiden tot succesvolle uitvoering van contracten. 

Wat is contractmanagement en welke maatregelen omvat contractmanagement van ICT-contracten?  Lees hier meer over contractmanagement van ICT-contracten

Service Level Agreements bij Cloud Computing

Service Level Agreements bij Cloud Computing

Cloud Computing dienstverlening heeft een belangrijke plek verworven als model voor het gebruik van ICT. Een keerzijde voor de klant is een grotere afhankelijkheid van de leverancier (Cloud dienstverlener) voor wat betreft de beschikbaarheid. Een van de middelen om die beschikbaarheid voor de klant veilig te stellen is het gebruik van een Service Level Agreement (SLA). 

Lees meer

Terugblik op Q1 2017 wet meldplicht datalekken

Terugblik op Q1 2017 wet meldplicht datalekken

In Q1 2017 zijn 2.317 datalekken gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. De datalekken betroffen met name persoonsgegevens die zijn verstuurd of afgegeven aan een verkeerde ontvanger (45%). Wederom heeft de Autoriteit Persoonsgegevens in Q1 2017 geen boetes opgelegd voor het overtreden van de meldplicht datalekken.

Lees meer

opstellen IT-contract

opstellen IT-contract

Opstellen IT-contract ? Deze checklist biedt de belangrijkste onderwerpen voor een IT contract, zoals scope van het contract, aansprakelijkheid, beeindiging (opzegging en ontbinding), licentie en intellectuele eigendomsrechten.

Privacy-agenda 2017

Wat staat ons te wachten op het gebied van privacy en recht in 2017?

Ontdek wat er naast de Europese Verordening Gegevensbescherming (AVG) die per mei 2018 de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) zal vervangen nog meer op de agenda staat. 

Lees meer

Wat is ICT-recht?

Wat is ICT-recht?

Het vakgebied ICT-recht heeft zich in een korte tijd ontwikkeld tot een volwassen en serieus terrein voor specialisten: de advocaat of jurist met verstand van recht en ICT.

Nederland ICT Voorwaarden (2014)

De branchevereniging Nederland ICT heeft per juni 2014 een nieuwe versie van de branchevoorwaarden gepubliceerd onder de naam Nederland ICT Voorwaarden.

Lees meer

Nut en noodzaak contractmanagement bij ICT-contracten

Contractmanagement van ICT-contracten is een absolute must. Na ondertekening plegen contracten in de spreekwoordelijke lade te verdwijnen om er pas uit te komen bij een geschil. Dan blijken gaandeweg het project wijzigingen te zijn opgetreden die verregaande consequenties hebben voor de contractuele afspraken. Contracten zijn immers vaak statisch en de praktijk van projecten dynamisch. Nut en noodzaak van contractmanagement gedurende de looptijd van een contract is dan gelegen in het bewaken van het rendement op contracten en het voorkomen van geschillen.

Lees meer

De juridische kant van informatiebeveiliging in een notendop

De inbraak in een systeem, het verlies van een USB-stick of andere incidenten leiden tot juridische vragen. Maar er is meer. Wie zich bezighoudt met informatiebeveiliging, krijgt te maken met contractuele afspraken over informatiebeveiliging en ook met de wettelijke plicht tot informatiebeveiliging zoals deze geldt voor persoonsgegevens. Kennis van de juridische dimensie van het vakgebied is kortom essentieel. In deze bijdrage volgt in een notendop een aantal relevante bepalingen uit weten regelgeving.

Lees meer

Bescherming Intellectuele eigendom

Ondernemingen komen er nogal eens achter dat niet duidelijk is wie de eigenaar is van de software. Er liggen geen goede contracten. En dat kan veel geld kosten . Lees hier de zes tips ter bescherming van het intellectuele eigendom voor softwareleveranciers.

Lees meer

Juridische aspecten software

Met software zijn aanzienlijke belangen gemoeid die juridische bescherming verdienen. Daar is niet altijd oog voor. Inzicht in de juridische aspecten draagt bij aan het veiligstellen en adequaat beheren van de rechten op software. Bovendien kan het aan de onderhandelingstafel winst opleveren.

Lees meer