Valkuilen IT-contracten

Valkuilen IT-contracten

Menigmaal krijgt het IT-contract de schuld als een IT-project misgaat. In deze post worden vijf belangrijke valkuilen en aandachtspunten voor een goed IT-contract weergeven en de oplossingsrichting geschetst.  

Lees meer

Terugblik op Q1 2017 wet meldplicht datalekken

Terugblik op Q1 2017 wet meldplicht datalekken

In Q1 2017 zijn 2.317 datalekken gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. De datalekken betroffen met name persoonsgegevens die zijn verstuurd of afgegeven aan een verkeerde ontvanger (45%). Wederom heeft de Autoriteit Persoonsgegevens in Q1 2017 geen boetes opgelegd voor het overtreden van de meldplicht datalekken.

Lees meer

opstellen IT-contract

opstellen IT-contract

Opstellen IT-contract ? Deze checklist biedt de belangrijkste onderwerpen voor een IT contract, zoals scope van het contract, aansprakelijkheid, beeindiging (opzegging en ontbinding), licentie en intellectuele eigendomsrechten.

Privacy-agenda 2017

Wat staat ons te wachten op het gebied van privacy en recht in 2017?

Ontdek wat er naast de Europese Verordening Gegevensbescherming (AVG) die per mei 2018 de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) zal vervangen nog meer op de agenda staat. 

Lees meer

De Bedrijfsgeheimenrichtlijn: zijn NDA's vanaf mei 2018 nog nodig?

Bedrijven die een formule, recept, ongepubliceerde uitvinding, bedrijfsmodel of methode willen beschermen, genieten thans geen bescherming onder het intellectuele eigendomsrecht. De bedrijfsgeheimenrichtlijn is bedoeld voor die knowhow of immateriële verworvenheid die onder het intellectuele eigendomsrecht nauwelijks of geen bescherming geniet, maar wel waarde vertegenwoordigt. 

Lees meer

Wat is ICT-recht?

Wat is ICT-recht?

Het vakgebied ICT-recht heeft zich in een korte tijd ontwikkeld tot een volwassen en serieus terrein voor specialisten: de advocaat of jurist met verstand van recht en ICT.

Beëdigde Informaticadeskundigen bij ICT-geschillen

Sinds 1987 is de Nederlandse Vereniging voor Beëdigde Informaticadeskundigen (NVBI) de beroepsvereniging die de belangen behartigt van specialisten op het raakvlak van ICT, bedrijfskunde en recht.  Sinds januari 2017 is Robert Grandia op persoonlijke titel lid van de NVBI als beëdigd informaticadeskundige. 

Lees meer

Actualiteiten ICT en recht bij de start van 2017

In Actualiteiten ICT & recht bij de start van 2017 is een selectie bijeengebracht van juridische ontwikkelingen van het afgelopen jaar op de volgende drie gebieden:

  • Contracten en algemene voorwaarden
  • Intellectuele eigendom en knowhow
  • Privacy en security

Lees meer

Presentatie actualiteiten ICT-recht bij de aanvang van 2017

Deze presentatie is tot stand gekomen naar aanleiding van de lezing "Actualiteiten ICT-recht bij de start van 2017" die wij dit jaar mochten verzorgen op de nieuwjaarsbijeenkomst van de Nederlandse Beroepsvereniging voor Contractmanagement (NBCM) op 17 januari 2017 te Zeist. 

Lees meer

Wet Datalekken en Wbp

Per 1 januari 2016 is de Wet Datalekken in werking getreden. De wet is opgenomen in de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Sinds die datum geldt een meldplicht datalekken waardoor een organisatie een melding moet doen bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Lees meer

Raamcontracten: wat is het en hoe werkt het?

Bedrijven en organisaties die met veel (vaste) leveranciers te maken hebben, werken vaak met raamcontracten. Het doel is om uniformiteit te brengen in de contractuele afspraken en de beheersbaarheid van de contracten te bevorderen. Dat is vaak hard nodig. Een zorginstelling of een fabrikant kan al snel vele honderden leveranciers hebben en een veelvoud aan contracten voor verschillende producten en diensten.

Lees meer

Nederland ICT Voorwaarden (2014)

De branchevereniging Nederland ICT heeft per juni 2014 een nieuwe versie van de branchevoorwaarden gepubliceerd onder de naam Nederland ICT Voorwaarden.

Lees meer

Nut en noodzaak contractmanagement bij ICT-contracten

Contractmanagement van ICT-contracten is een absolute must. Na ondertekening plegen contracten in de spreekwoordelijke lade te verdwijnen om er pas uit te komen bij een geschil. Dan blijken gaandeweg het project wijzigingen te zijn opgetreden die verregaande consequenties hebben voor de contractuele afspraken. Contracten zijn immers vaak statisch en de praktijk van projecten dynamisch. Nut en noodzaak van contractmanagement gedurende de looptijd van een contract is dan gelegen in het bewaken van het rendement op contracten en het voorkomen van geschillen.

Lees meer

De juridische kant van informatiebeveiliging in een notendop

De inbraak in een systeem, het verlies van een USB-stick of andere incidenten leiden tot juridische vragen. Maar er is meer. Wie zich bezighoudt met informatiebeveiliging, krijgt te maken met contractuele afspraken over informatiebeveiliging en ook met de wettelijke plicht tot informatiebeveiliging zoals deze geldt voor persoonsgegevens. Kennis van de juridische dimensie van het vakgebied is kortom essentieel. In deze bijdrage volgt in een notendop een aantal relevante bepalingen uit weten regelgeving.

Lees meer

Cloud computing vergt nieuw servicecontract

Cloud computing vergt nieuw servicecontract

Beschikbaarheid is het sleutelwoord bij servicecontracten voor cloud computing. Niet alleen van het systeem, maar ook van de data en de internetverbinding. Zeker bij bedrijfskritische applicaties. Wie dan 's ochtends bij het inloggen bemerkt dat het systeem onbereikbaar is, kan mettertijd de deuren van zijn bedrijf sluiten. Het servicecontract zou dit idealiter voorkomen en moet in ieder geval breekijzer blijken voor een oplossing.

Lees meer

Zijn ARBIT-contracten te managen?

Deze zomer zijn de Algemene Rijksvoorwaarden bij IT-Overeenkomsten (ARBIT) door de Ministerraad goedgekeurd en in werking getreden. De Algemene Rijksvoorwaarden bij IT-Overeenkomsten (ARBIT) onderschrijven het belang van zorgvuldig contractmanagement. Maar wordt zorgvuldig contractmanagement ook door de ARBIT mogelijk gemaakt? Een korte beschouwing gevolgd door aanbevelingen vanuit de praktijk.

Lees meer

Cloud Computing en schadeafwikkeling: a walk in the Clouds

Cloud Computing en schadeafwikkeling: a walk in the Clouds

Op 21 november 2013 vond in samenwerking tussen Advocatenkantoor Legalz en internationaal schade-expertisebureau Crawford een lunchbijeenkomst plaats over Cloud Computing en schade afwikkeling. De locatie was de Societeit van Roei- en zeilvereniging De Maas in Rotterdam. Tijdens de lunch werd een duopresentatie verzorgd voor omstreeks 150 experts uit de wereld van verzekeringen en schade-expertise door ICT-advocaat Robert Grandia en schade-expert Tom Krikke.

Lees meer

ICT-contracten en algemene voorwaarden

In de ICT-sector wordt veelvuldig gecontracteerd aan de hand van algemene voorwaarden zoals modelcontracten, leverings- of inkoopvoorwaarden opgesteld door branche-organisaties, belangenverenigingen en de rijksoverheid. Hierna volgt een korte verkenning van de markt voor ICT-producten- en diensten, de kenmerken van algemene voorwaarden in de ICT-sector en vervolgens bespreking van de bekendste sets algemene voorwaarden die thans door opdrachtgevers en leveranciers worden gehanteerd.

Lees meer