Dé 5 vragen over de AVG van dit moment

Dé 5 vragen over de AVG van dit moment

Iedereen is inmiddels bekend met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Met nog maar 2 maanden op de teller tot de Europese privacywetgeving van kracht is, delen wij graag de 5 meest gestelde vragen over de AVG van dit moment met u.

Legalz op de Nationale contractmanagement conferentie 2018

Legalz op de Nationale contractmanagement conferentie 2018

Privacy en de AVG – wat de contractmanager moet weten. 

Legalz heeft op 6 februari 2018 twee parallelsessies mogen verzorgen op de Nationale Contractmanagement Conferentie 2018. De handouts van de presentatie kunt u nu downloaden.

Security kennissessie bij Axoft

Security kennissessie bij Axoft

Op 25 mei moet bij organisaties de ingrijpend gewijzigde privacywetgeving, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) geïmplementeerd zijn. Op welke processen, producten en diensten binnen uw organisatie is de AVG van toepassing? En wat zijn de belangrijkste onderwerpen uit de AVG?

IT-dienstverlener aansprakelijk voor ontbreken back-up?

IT-dienstverlener aansprakelijk voor ontbreken back-up?

Beschikbaarheid en toegankelijkheid tot data is voor veel bedrijven cruciaal. Daarom is het maken van bruikbare back-ups van onmiskenbaar belang. Toch gaat dit regelmatig fout waarna geschillen ontstaan tussen de belanghebbende en de IT-dienstverlener over de verantwoordelijkheid voor het maken van bruikbare back-ups. In dit item wordt uiteengezet hoe de Rechtspraak in de afgelopen jaren heeft geoordeeld over deze verantwoordelijkheid.

Een nieuwe privacywet: ken jij de gevolgen voor jouw contracten?

Een nieuwe privacywet: ken jij de gevolgen voor jouw contracten?

Per 25 mei 2018 moet bij organisaties de ingrijpend gewijzigde privacywetgeving geïmplementeerd zijn. Dit is ook van belang voor contractmanagers, omdat veel contracten onder de werkingssfeer vallen van de nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG/GDPR). Bij niet-naleving dreigen fikse boetes en op de koop toe reputatieschade. Werk aan de winkel voor de contractmanager.

Wat is contractmanagement ICT-contracten?

Wat is contractmanagement ICT-contracten?

Geschillen over ICT-contracten belanden regelmatig bij de advocaat. Voorkomen is beter dan genezen. Professioneel contractmanagement kan veel ellende besparen en leiden tot succesvolle uitvoering van contracten. 

Wat is contractmanagement en welke maatregelen omvat contractmanagement van ICT-contracten?  Lees hier meer over contractmanagement van ICT-contracten

Wat zijn ICT-contracten?

Wat zijn ICT-contracten?

Wat zijn ICT-contracten? Een verkenning van de belangrijkste of bekendste vormen van ICT-contracten zoals SaaS-contracten, licentiecontracten, open source licenties, softwareontwikkelingsovereenkomsten, Nederland ICT-voorwaarden, FENIT-voorwaarden, ICT-Office Voorwaarden, ARBIT, GIBIT en BIZA-Modelcontracten.

Service Level Agreements bij Cloud Computing

Service Level Agreements bij Cloud Computing

Cloud Computing dienstverlening heeft een belangrijke plek verworven als model voor het gebruik van ICT. Een keerzijde voor de klant is een grotere afhankelijkheid van de leverancier (Cloud dienstverlener) voor wat betreft de beschikbaarheid. Een van de middelen om die beschikbaarheid voor de klant veilig te stellen is het gebruik van een Service Level Agreement (SLA). 

Lees meer

Valkuilen IT-contracten

Valkuilen IT-contracten

Menigmaal krijgt het IT-contract de schuld als een IT-project misgaat. In deze post worden vijf belangrijke valkuilen en aandachtspunten voor een goed IT-contract weergeven en de oplossingsrichting geschetst.  

Lees meer

Terugblik op Q1 2017 wet meldplicht datalekken

Terugblik op Q1 2017 wet meldplicht datalekken

In Q1 2017 zijn 2.317 datalekken gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. De datalekken betroffen met name persoonsgegevens die zijn verstuurd of afgegeven aan een verkeerde ontvanger (45%). Wederom heeft de Autoriteit Persoonsgegevens in Q1 2017 geen boetes opgelegd voor het overtreden van de meldplicht datalekken.

Lees meer

opstellen IT-contract

opstellen IT-contract

Opstellen IT-contract ? Deze checklist biedt de belangrijkste onderwerpen voor een IT contract, zoals scope van het contract, aansprakelijkheid, beeindiging (opzegging en ontbinding), licentie en intellectuele eigendomsrechten.

Privacy-agenda 2017

Wat staat ons te wachten op het gebied van privacy en recht in 2017?

Ontdek wat er naast de Europese Verordening Gegevensbescherming (AVG) die per mei 2018 de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) zal vervangen nog meer op de agenda staat. 

Lees meer

De Bedrijfsgeheimenrichtlijn: zijn NDA's vanaf mei 2018 nog nodig?

Bedrijven die een formule, recept, ongepubliceerde uitvinding, bedrijfsmodel of methode willen beschermen, genieten thans geen bescherming onder het intellectuele eigendomsrecht. De bedrijfsgeheimenrichtlijn is bedoeld voor die knowhow of immateriële verworvenheid die onder het intellectuele eigendomsrecht nauwelijks of geen bescherming geniet, maar wel waarde vertegenwoordigt. 

Lees meer

Wat is ICT-recht?

Wat is ICT-recht?

Het vakgebied ICT-recht heeft zich in een korte tijd ontwikkeld tot een volwassen en serieus terrein voor specialisten: de advocaat of jurist met verstand van recht en ICT.

Beëdigde Informaticadeskundigen bij ICT-geschillen

Sinds 1987 is de Nederlandse Vereniging voor Beëdigde Informaticadeskundigen (NVBI) de beroepsvereniging die de belangen behartigt van specialisten op het raakvlak van ICT, bedrijfskunde en recht.  Sinds januari 2017 is Robert Grandia op persoonlijke titel lid van de NVBI als beëdigd informaticadeskundige. 

Lees meer

Actualiteiten ICT en recht bij de start van 2017

In Actualiteiten ICT & recht bij de start van 2017 is een selectie bijeengebracht van juridische ontwikkelingen van het afgelopen jaar op de volgende drie gebieden:

  • Contracten en algemene voorwaarden
  • Intellectuele eigendom en knowhow
  • Privacy en security

Lees meer

Presentatie actualiteiten ICT-recht bij de aanvang van 2017

Deze presentatie is tot stand gekomen naar aanleiding van de lezing "Actualiteiten ICT-recht bij de start van 2017" die wij dit jaar mochten verzorgen op de nieuwjaarsbijeenkomst van de Nederlandse Beroepsvereniging voor Contractmanagement (NBCM) op 17 januari 2017 te Zeist. 

Lees meer

Wet Datalekken en Wbp

Per 1 januari 2016 is de Wet Datalekken in werking getreden. De wet is opgenomen in de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Sinds die datum geldt een meldplicht datalekken waardoor een organisatie een melding moet doen bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Lees meer