Vertrouwen. Daar draait het om. Althans volgens Europa. Daarom zijn er wetten in de maak voor betrouwbare Artificial Intelligence (AI), eenvoudige gegevensdeling en een Europese digitale identiteit. Een toelichting en een update over de voortgang van deze 3 nieuwe Europese verordeningen.

Data Governance Act: één Europese datastrategie voor gegevensdeling

Makkelijk en veilig data delen binnen de Europese Unie. Dat is waar deze nieuwe verordening om draait. Zowel voor overheden, ondernemingen als inwoners.

Onze samenleving is en wordt steeds meer datagedreven. De Data Governance Act moet een boost geven aan gegevensdeling.

Waarom?

Door data veilig en eenvoudig binnen Europa te delen, kunnen we profiteren van elkaars kennis. Het zal de concurrentiepositie van Europa versterken.

Maar niet alleen de economie moet op deze wijze gestimuleerd worden. Ook gezamenlijke maatschappelijke problemen als klimaatverandering kunnen op deze manier beter aangepakt worden. Data wordt dus ook beschikbaar gesteld voor algemeen maatschappelijk belang.

Hoe dit wordt bereikt?

Bijvoorbeeld door het hergebruik van overheidsdata te faciliteren. Ook komt er een nieuw model voor zogenaamde gegevensbemiddelingsdiensten. Deze neutrale bemiddelaars moeten bedrijven en particulieren een veilige omgeving bieden voor het delen van gegevens.

Het delen van data is overigens geheel vrijwillig én bedrijven en particulieren behouden de volledige controle over hun data.

Status: de Raad en het Europees Parlement hebben eind november een voorlopig akkoord bereikt over de Data Governance Act. Het voorlopige akkoord moet nog worden goedgekeurd door de Europese Raad. De nieuwe regels gaan in vanaf 15 maanden na de inwerkingtreding van de verordening en gelden voor alle lidstaten van de EU.

Artificial Intelligence Verordening: kunstmatige intelligentie veilig benutten

Artificial Intelligence (AI) is kansrijk. Dat ziet Europa ook. Het kan onze concurrentiepositie verbeteren, de economie stimuleren en een antwoord bieden op maatschappelijke problemen. Tegelijkertijd zijn er volop risico’s op onder meer het vlak van security, privacy en ethiek.

De opmars van AI is echter al in volle gang met slimme thermostaten, virtuele assistenten en zelfrijdende auto’s.

Tijd voor regelgeving dus.

Strenge regelgeving. Europa volgt hiervoor een risicogebaseerde aanpak. Van onaanvaardbaar tot minimaal risico. Elke vorm van kunstmatige intelligentie wordt ingedeeld in een van de 4 risicogroepen met bijpassende maatregelen. Denk aan menselijk toezicht of transparantieverplichtingen. Een toezichthouder per lidstaat wordt verplicht.

Daarnaast komt er een Europees comité voor kunstmatige intelligentie om de uitvoering van die regels te faciliteren en de ontwikkeling van normen voor AI te stimuleren.

Status: het voorstel voor de AI verordening is in april 2021 gepubliceerd. De Raad besprak het voorstel in oktober en wees op de grote maatschappelijke en economische voordelen van AI, maar ook op het belang om de privacy en de veiligheid te waarborgen. Deze wetgeving ligt gevoelig en daarom zal een definitief akkoord nog wel even op zich laten wachten.

Meer weten?

Artificial Intelligence is overal en daarom komt de EU met strenge regels

Verordening Europese e-ID: snel en simpel toegang tot onlinediensten binnen de EU

Sinds 2020 ligt er een voorstel voor één Europese digitale identiteit (Europese e-ID). Deze identiteit is bedoeld voor alle EU-burgers, -ingezetenen en -bedrijven. Het wordt zo eenvoudiger om toegang te krijgen tot onlinediensten, zonder onnodig persoonsgegevens te delen en zonder gebruik te maken van particuliere identificatiemethoden.

Veel mensen maken al gebruik van een digitale portemonnee op hun smartphone en deze e-ID wordt daar het Europese antwoord op. Met deze portemonnee kunt u zich digitaal identificeren binnen de EU en officiële documenten als rijbewijs, doktersrecept of diploma’s opslaan en beheren. Op een veilige en eenvoudige manier.

De portemonnee wordt niet verplicht. Diverse organisaties worden wel verplicht om de Europese digitale identiteit te erkennen.

Status: in juni 2021 kwam de Europese Commissie met het voorstel voor de verordening Europese e‑ID. Dit voorstel is nog altijd een bespreekstuk binnen de Europese Raad.

Lees ook over de Europese wetten DORA, DSA en DMA

In onze blog vorige week bespraken we nog 3 Europese wetsvoorstellen. Zo komt er met de Digital Operational Resilience Act (DORA) één standaard op het gebied van ICT-weerbaarheid en risicomanagement in de Europese bancaire sector. De Digital Services Act (DSA) en Digital Markets Acts (DMA) beschermen online gebruikers onder meer tegen schadelijke content én maken eerlijke concurrentie mogelijk.

Meer weten?

Wordt 2022 het jaar van de digitale Europese wetten DSA, DMA en DORA?

Zeker weten dat u niks mist?

Meld u dan nu aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en krijg onze blogs automatisch in uw inbox.