Checklist: uw privacyverklaring AVG-proof?

Checklist: uw privacyverklaring AVG-proof?

Onder de AVG heeft u een informatieplicht. Met een goede privacyverklaring op uw site bent u een heel eind in het voldoen aan deze plicht. Maar hoe stel je een privacyverklaring op die AVG-proof is? Onze checklist gaat u zeker helpen.

Algemene voorwaarden in ICT vaak onderschat

Algemene voorwaarden in ICT vaak onderschat

Iedere leverancier van apps, hosting, platforms etc. weet het: algemene voorwaarden zijn onmisbaar. En toch wordt het belang vaak onderschat. In de praktijk zie ik veel van internet geplukte standaard modellen. Deze kunnen een prima basis vormen, maar niet het eindproduct. En dat merken de meesten pas als ze in de rechtbank staan. Ik geef u 3 redenen waarom algemene voorwaarden echt meer aandacht vragen.

5 tips voor een goed verwerkingsregister

5 tips voor een goed verwerkingsregister

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft onderzoek gedaan naar de kwaliteit van verwerkingsregisters bij 30 grote organisaties. Dit heeft geleid tot 5 concrete aanbevelingen. We zetten ze voor u op een rij.

De nr. 1 voor uw to-dolijst in 2019: verwerkersovereenkomsten checken

De nr. 1 voor uw to-dolijst in 2019: verwerkersovereenkomsten checken

AVG op orde en dus klaar? Nee, zeker niet. Het is essentieel dat u uw verwerkersovereenkomsten monitort, in de praktijk toetst en waar nodig bijwerkt. Anders voldoet u straks alsnog niet aan de AVG. Hoe dat precies zit en wat u moet doen, leest u in deze blog.

Digitale dienstverleners opgelet! Nieuwe beveiligingswet van kracht...

Digitale dienstverleners opgelet! Nieuwe beveiligingswet van kracht...

De Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen (Wbni) is 9 november in werking getreden (voorheen Cybersecuritywet genoemd). Doel? De samenwerking tussen lidstaten verbeteren, de digitale weerbaarheid vergroten en de gevolgen van cyberincidenten verkleinen. Doelgroep? Aanbieders van essentiële diensten én digitale dienstverleners. Wellicht moet u er dus ook aan voldoen.

6 redenen waarom contractmanagement onmisbaar is

6 redenen waarom contractmanagement onmisbaar is

Als leverancier van apps, software en andere ICT-oplossingen sluit u regelmatig contracten met klanten. Deal closed, aan het werk en …..contract in de la. Beter van niet. Gastblogger Karin van Erven van CM Partners geeft u 6 redenen waarom het blijvend managen van contracten essentieel is.

Portal onvoldoende beveiligd? AP legt sancties op!

Portal onvoldoende beveiligd? AP legt sancties op!

Inloggen met slechts e-mailadres en wachtwoord, het gebeurt zo vaak. Maar wat als de portal waarop u inlogt gezondheidsgegevens bevat? Dan is deze vorm van beveiliging wel erg magertjes. Dat vindt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) ook. Het UWV heeft afgelopen week een sanctie ontvangen, omdat de werkgeversportal onvoldoende beveiligd is. Kunt u zo’n sanctie ook verwachten voor uw portal?

Domeinnaam gekaapt of sterk gelijkend gebruikt? Wat nu?

Domeinnaam gekaapt of sterk gelijkend gebruikt? Wat nu?

Gestart met een nieuwe onderneming, product of dienst? Tijd om de naam te registreren als domeinnaam. Wat blijkt echter? Iemand anders is u voor geweest: uw domeinnaam is gekaapt. Of iemand gebruikt bijna dezelfde domeinnaam als die van u. Hieronder uw rechten en plan van aanpak toegelicht door een specialist van BrandMerk! Intellectual Property.

SaaS-overeenkomst: alles behalve standaard!

SaaS-overeenkomst: alles behalve standaard!

U wilt een SaaS contract opstellen. Voor uw CRM-pakket, klantportal, verzuimapp of…. Alles is mogelijk in de cloud. Standaard, relatief goedkoop en aantrekkelijk voor uw (potentiële) klanten. Met een enkele standaard SaaS overeenkomst komt u echter niet weg. Dat is vragen om problemen.

Onderhandelingen afbreken: kent u de consequenties?

Onderhandelingen afbreken: kent u de consequenties?

U bent druk aan het onderhandelen over een IT-contract. Dit kan maanden in beslag nemen. Dan ontstaat bij een van de partijen twijfel. De onderhandelingen worden eenzijdig afgebroken. Geen enkel probleem. Of toch wel?

Onbeperkte aansprakelijkheid in verwerkersovereenkomst? Niet doen!

Onbeperkte aansprakelijkheid in verwerkersovereenkomst? Niet doen!

Voldoen aan de AVG is geen eenmalige aangelegenheid. Zo worden er sinds de AVG van kracht is nog dagelijks verwerkersovereenkomsten gesloten. Niet zonder discussie. Met name het onderwerp aansprakelijkheid levert veel onduidelijkheid op. Tijd voor opheldering!

Dé checklist om SaaS- en softwarecontracten te beoordelen

Dé checklist om SaaS- en softwarecontracten te beoordelen

Staat u op het punt om een softwarecontract te sluiten? Dan wilt u zeker weten dat alle essentiële topics in het contract zijn opgenomen. Beoordeel uw contract met behulp van deze checklist en kom niet voor verrassingen te staan.

Autoriteit Persoonsgegevens controleert: heeft u een FG?

Autoriteit Persoonsgegevens controleert: heeft u een FG?

Begin september meldde de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) de controle op functionaris gegevensbescherming (FG) binnen de overheid te hebben afgerond. De volgende stap is een controle binnen de private sector. De vraag is dan ook of u een FG (nodig) heeft.

De 7 vergeten topics in IT-contracten

De 7 vergeten topics in IT-contracten

Als u een IT-contract gaat opstellen of beoordelen, dan weet u globaal wat erin moet staan. Aan zaken als looptijd, scope, voorwaarden en prijsmodel denkt u sowieso. Er zijn echter ook minder bekende onderwerpen die zeer relevant zijn om vast te leggen in een IT-contract. Daarom hebben onze ICT-juristen een lijst met 7 vergeten topics voor u opgesteld.

SLA gevraagd!

SLA gevraagd!

U staat op het punt een IT-contract te sluiten, maar uw klant wil extra zekerheid in de vorm van een Service Level Agreement (SLA). Wat zijn de voordelen en valkuilen van een SLA en hoe zit het met het nieuwe fenomeen XLA?

Software-onderhoud in IT-contracten: uw topprioriteit?!

Software-onderhoud in IT-contracten: uw topprioriteit?!

Bij het selecteren van software hebben uw klanten een lange waslijst aan eisen en wensen. Denk aan usability, security, data opslag, kosten etc. De grote vraag is echter welke positie software-onderhoud heeft op die lijst. In de praktijk zie ik het vaak ergens onderaan bungelen. Onterecht, want onderhoud is van groot belang voor de tevredenheid én het behoud van uw klanten.

Meerwerk in ICT-trajecten: het begin van een rechtszaak?!

Meerwerk in ICT-trajecten: het begin van een rechtszaak?!

U kent het wel. Een ICT-traject is nog maar net van start of de opdrachtgever komt al met aanvullende wensen en eisen. Als deze werkzaamheden niet zijn opgenomen in het oorspronkelijke contract, dan is er sprake van meerwerk. Mooi voor u. Of toch niet?

SaaS & privacy: hoe zat het ook alweer?

SaaS & privacy: hoe zat het ook alweer?

U biedt uw software vanuit de cloud aan. In uw SaaS-oplossing verwerkt u ook persoonsgegevens. Dat is vrijwel onvermijdelijk. Alleen, hoe is dat geregeld qua privacy?

Treed op tegen IE-inbreuk!

Treed op tegen IE-inbreuk!

Wordt uw app of software via het internet als download aangeboden zonder uw toestemming? Dan kan er sprake zijn van inbreuk op uw intellectuele eigendomsrechten. Daar kunt u tegen optreden. Hoe? Dat leest u in deze blog.