De cryptowereld is volop in ontwikkeling en trekt de aandacht van steeds meer beleggers. Qua wet- en regelgeving is het echter nog een onontgonnen gebied. Europa brengt daar verandering in door de introductie van een verordening inzake markten in crypto-activa (MiCA). De Europese Raad en het Europees Parlement hebben deze zomer een voorlopig akkoord bereikt over de inhoud hiervan.

Waarom deze MiCA-verordening?

De nieuwe cryptowet moet crypto-beleggers en consumenten beschermen tegen een aantal risico’s rondom het beleggen in crypto-activa, denk aan marktmanipulatie, frauduleuze praktijken en handel met voorkennis. Momenteel hebben consumenten zeer beperkte rechten op bescherming, vooral bij transacties buiten de EU.

In de MiCA-verordening zijn strenge regels opgenomen voor aanbieders van diensten op het gebied van crypto-activa (ook wel Crypto Assets Service Providers of CASP) . Zo moeten deze aanbieders aan hoge eisen voldoen om de portefeuilles van beleggers te beschermen. Ook kunnen ze aansprakelijk worden gesteld als ze crypto-activa van beleggers verliezen.

Zodra de verordening van kracht is, hebben aanbieders van crypto-activadiensten een vergunning nodig om in de EU actief te mogen zijn.

Aandacht voor impact op milieu en klimaat

Cryptocurrencies staan erom bekend veel energie te verbruiken en een enorme CO₂-voetafdruk te hebben. Daarom moeten aanbieders van crypto-activa volgens de nieuwe verordening informatie verstrekken over hun milieu- en klimaatvoetafdruk.

De Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA) is belast met het opstellen van technische reguleringsnormen voor de inhoud, methoden en presentatie van informatie over de voornaamste negatieve milieu- en klimaat­effecten.

Binnen twee jaar moet de Europese Commissie een verslag indienen over de milieueffecten van crypto-activa en de invoering van verplichte minimale duurzaamheidsnormen.

Stablecoins onder toezicht na Terra Luna crash

Stablecoins zijn in principe een stabielere belegging dan andere cryptocoins, omdat hun waarde gekoppeld is aan een andere valuta of activa. Denk aan de Dollar of de Euro.

De enorme crash van de stablecoin Terra Luna eerder dit jaar liet echter zien dat er wel degelijk grote risico’s aan verbonden zijn. De waarde van deze currency daalde binnen enkele dagen met 99,9% en vele investeerders verloren miljarden.

MiCA verplicht uitgevers van stablecoins om voldoende liquide reserves aan te leggen, met een verhouding 1/1 en deels door deposito’s. Elke houder van stablecoins krijgt te allen tijde en kosteloos een vordering van de uitgever aangeboden.

Bovendien komen aanbieders van stablecoins onder toezicht te staan van de Europese Bankautoriteit (EBA).

Wil een partij stablecoins uitgeven in Europa?

Dan moet deze gevestigd zijn in de Europese Unie.

Let op! MiCA geldt (nog) niet voor NFT’s

Het huidige voorstel geldt niet voor niet-verwisselbare tokens (NFT’s). Digitale activa die echte objecten zoals kunst en muziek vertegenwoordigen, vallen niet onder de verordening tenzij ze tot bestaande categorieën cryptoactiva vallen.

Overigens is het de vraag of dit zo blijft. De Europese Commissie zal namelijk binnen 18 maanden een uitgebreide beoordeling verrichten en zo nodig alsnog een voorstel indienen om een regeling voor NFT’s in te voeren.

Vervolgstappen

De Europese Raad en het Parlement moeten dit voorlopige akkoord nog groen licht geven, voordat de verordening formeel kan worden aangenomen.

MiCA maakt overigens onderdeel uit van een breder pakket aan maatregelen ter bevordering van de technische ontwikkeling en financiële stabiliteit. Een ander voorstel in het pakket is de Digital Operational Resilience Act (DORA), waarover we eerder al berichtten.

Op de hoogte blijven van deze en andere ontwikkelingen?

Meldt u zich dan vandaag nog aan voor onze nieuwsbrief en ontvang onze blogs maandelijks in uw mailbox.