Aan het einde van het jaar blikken we graag met u terug op de belangrijkste ontwikkelingen in ICT & recht. 2022 was een veelbewogen jaar met nieuwe wetten en regels, diverse rechtszaken en veel heisa over het uitwisselen van data met Amerikaanse bedrijven. We bespreken de opvolger van het Privacy Shield, de Digital Services Act , de toename van het aantal datalekken door cyberaanvallen en meer…

Waar blijft de opvolger van het Privacy Shield?

Als het jaar 2022 één ding duidelijk heeft gemaakt, dan is het wel dat we snel een opvolger voor het Privacy Shield nodig hebben. Sinds de nietigverklaring van het Privacy Shield in de zomer van 2020 struikelen Europese toezichthouders over het gebruik van Amerikaanse platforms, tooling en social media.

Ook worden er rechtszaken gevoerd over de inzet van clouddiensten van Amerikaanse techbedrijven. Is het nog wel mogelijk om onder de AVG veilig persoonsgegevens uit te wisselen met de Verenigde Staten?

Nu steeds meer IT-diensten en -oplossingen van Amerikaanse techbedrijven in twijfel worden getrokken, is het belangrijker dan ooit dat er een opvolger voor het Privacy Shield komt. Inmiddels is de beoogde opvolger - de Executive Order voor veilige gegevensuitwisseling - door de Amerikaanse president Biden ondertekend. Het is echter nog of die wél AVG-proof is…. In het jaaroverzicht lees u hier alles over.

DSA, DMA en Data Governance Act goedgekeurd

In 2022 werden 3 belangrijke Europese wetsvoorstellen goedgekeurd. De monopoliepositie van online platforms wordt aangepakt met de Digital Markets Act.

De Digital Services Act geldt voor online tussenpersonen en bepaalt onder meer hoe wordt omgegaan met illegale of potentieel schadelijke online content en beschermt de rechten van gebruikers online. Een impactvolle wet, waarvan de overgangsperiode om de wet te implementeren nu al in werking is getreden. Op 17 februari 2024 is de wet in heel Europa van toepassing. 

Tot slot moet het dankzij de Data Governance Act eenvoudiger worden om data binnen Europa veilig te delen.

Schrikbarende groei datalekker door cyberaanvallen

Opvallende cijfers publiceerde de Autoriteit Persoonsgegevens afgelopen jaar. In 2021 zijn 88% meer meldingen gedaan van datalekken door cyberaanvallen. Opvallend is dat IT-leveranciers steeds vaker doelwit zijn. In het jaaroverzicht nemen we de cijfers met u door én bespreken wat u kunt doen om de risico’s te verkleinen.

Interessante uitspraken in rechtszaken

Ook afgelopen jaar werden diverse rechtszaken over ICT-vraagstukken gevoerd. In het jaaroverzicht lichten we er een paar uit, die veel aandacht kregen. Zo stond Coolblue in de rechtbank tegenover een ex-werknemer in het kader van portretrecht en werd uitspraak gedaan over de vraag of gebruikers zelf de broncode van software mogen reconstrueren om fouten te stellen.

Lees nu het volledige jaaroverzicht

Met dit jaaroverzicht hebben we de belangrijkste juridische ontwikkelingen en onderwerpen van 2022 bij elkaar gezet. In één oogopslag ziet u wat u wellicht gemist heeft of nog extra aandacht zou willen geven.

Mocht u na het lezen van dit jaaroverzicht nog vragen hebben, bel of mail ons dan. Geheel vrijblijvend, want wij helpen u graag verder. Ook in 2023.

Wij wensen u alvast een prettige kerstdagen en een succesvol, maar vooral gezond nieuwjaar!

Het team van Legalz