Erfgenamen krijgen niet automatisch toegang tot Microsoft-accounts van de overledene. Zo ontdekte een familie wiens zoons in juli overleed in Qatar. Microsoft weigerde toegang te verlenen en blokkeerde het Hotmail- en OneDrive-account zelfs. Daarop stapte de familie naar de rechtbank in Amsterdam. Wij zetten de argumenten op een rij en delen de uitspraak.

Toegang wordt geweigerd; account geblokkeerd

De familie van de overledene heeft groot belang bij snelle toegang tot het account van hun zoon en broer. Hierin hopen ze onder meer informatie te vinden over de omstandigheden van zijn plotselinge dood. Daarnaast willen ze zijn nalatenschap netjes afwikkelen en vrienden en bekenden kunnen informeren over het overlijden.

Daarom sturen de familieleden een overlijdensakte, kopie paspoort en een verklaring van erfrecht op naar Microsoft om toegang te krijgen tot het Hotmail- en OneDrive-account van hun zoon en broer.

Microsoft geeft echter aan dat zij alleen na ontvangst van een rechterlijk bevel zal overwegen of zij op basis van het toepasselijke recht toegang kan verschaffen.

Tot die tijd besluit Microsoft om de nabestaanden geen toegang te verlenen. Bovendien wordt het account omstreeks 9 november 2021 geblokkeerd.

Kort geding tegen Microsoft

Hierop beginnen de ouders een kort geding tegen Microsoft. Ze eisen dat Microsoft:

  1. opgave en afgifte verstrekt van alle overeenkomsten tussen hun zoon en Microsoft;

  2. toegang verschaft tot alle aan hun zoon toebehorende data of waarover hij kon beschikken uit hoofde van de onder 1 genoemde overeenkomst(en);

  3. een verbod krijgt om bestanden of een of meer delen daarvan en welke toebehoorden aan hun zoon te verwijderen.

Dit allemaal op straffe van een dwangsom van € 10.000,- per dag of dagdeel met een maximum van € 500.000,- en met veroordeling van Microsoft in de proces- en nakosten.

Hun argumentatie?

De ouders verwijzen naar artikel 4:182 van het Burgerlijk Wetboek (BW). Wat er samengevat op neerkomt dat zij als erfgenamen rechtsopvolgers zijn van de accounts van hun zoon en de inhoud ervan.

Zij zijn in hun ogen de nieuwe wederpartij van Microsoft met betrekking tot de desbetreffende overeenkomsten en vorderen nakoming hiervan.

Tegenargumenten Microsoft: privacy en onduidelijke wetgeving

Microsoft beweert dat digitaal nalatenschap in de Nederlandse wet niet duidelijk geregeld is. Daarnaast zouden zich vreemde feiten hebben voorgedaan, zoals inlogpogingen uit diverse landen vanaf verschillende IP-adressen na het overlijden. Tot slot moet Microsoft onder meer op grond van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) rekening houden met de belangen van derden.

Wat zegt de rechter?

Inhoudelijk draait het geschil vooral om de vraag of erfgenamen recht hebben op toegang tot de digitale accounts van de overledene.

Op grond van artikel 4:182 BW volgen de erfgenamen de overledene op in zijn voor overgang vatbare rechten en in zijn bezit en houderschap. Dat geldt dus ook voor e-mailaccounts.

Er zijn uitzonderingen mogelijk. Op grond van de wet of als dit uit een overeenkomst blijkt.

Is daar sprake van?

Nee, stelt de rechtbank. De wet kent voor dit geval geen uitzondering en in de overeenkomst staat niet dat een account zo persoonlijk is dat deze niet over kan gaan op een erfgenaam.

Ook het verweer rondom privacy en de AVG wordt terzijde geschoven. Microsoft stelt dat er persoonsgegevens van derden in het account staan, die beschermd moeten worden.

Volgens de rechtbank gaat dat niet op. Er zijn al eerder arresten in Duitslang geweest, waarin is gezegd dat er toegang moeten worden verleend. Ook fysieke dagboeken en brieven vererven immers. Dit is iets waar je gewoon rekening mee moet houden als je gebruikmaakt van e-mailaccounts en andere social media.

De uitspraak: Microsoft moet toegang verlenen

De rechtbank besluit dat Microsoft de familie toegang moet verlenen tot het account. Daarnaast moet Microsoft een dwangsom betalen van € 10.000,- voor iedere dag of gedeelte daarvan als zij niet aan de uitgesproken veroordeling voldoet.

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van deze en andere actualiteiten? Abonneer u dan op onze maandelijkse nieuwsbrief.