Het inkopen of verkopen van producten en diensten kan juridisch op verschillende manieren geregeld worden. Met verschillende soorten contracten. Hier krijgen we nogal eens vragen over en daarom bespreken we in deze blog het verschil tussen een raamovereenkomst en een ‘nader’ contract voor de afname van producten en diensten.

Wat is een raamovereenkomst?

Koopt u bij een leverancier veel of zeer uiteenlopende producten of diensten in? Of verkoopt u als leverancier diverse producten of diensten aan één klant? Dan kan een raamovereenkomst uitkomst bieden.

Een raamovereenkomst dient namelijk als kapstok ofwel raamwerk, om verdere contracten voor het leveren van producten of diensten te kunnen sluiten.

Andere namen die gebruikt worden voor een raamovereenkomst zijn onder meer mantelovereenkomst, Framework Agreement, paraplucontract en kapstokcontract.

Een raamovereenkomst is bedoeld voor herhaald gebruik, zodat de afnemer eenvoudig verschillende en meerdere producten of diensten kan afnemen bij één en dezelfde leverancier. Het raamcontract maakt het eenvoudiger om die contracten te managen en biedt uniformiteit.

Een raamovereenkomst heeft vaak een looptijd van meerdere jaren. In de praktijk worden ze vaak voor de duur van 5 of 10 jaar afgesloten. In sommige gevallen gelden ze zelfs voor onbepaalde tijd.

Belangrijk!

Bij een raamovereenkomst heeft de afnemer meestal een beperkte of zelfs geen afnameverplichting. Het is een raamwerk waarbinnen toekomstige opdrachten eenvoudig verleend kunnen worden. De raamovereenkomst zelf legt dus weinig tot geen verplichtingen op over het daadwerkelijk afnemen van producten of diensten.

Welke onderwerpen staan er in een raamovereenkomst?

Er is geen vaste manier waarop u een raamovereenkomst moet vormgeven. Wel zijn er een aantal onderwerpen die we in vrijwel alle raamcontracten terug zien, waaronder:

  • de looptijd van het raamcontract;

  • vaste prijsafspraken;

  • wijze van betaling;

  • de van toepassing zijnde (algemene) voorwaarden;

  • indien van toepassing wordt bij het raamcontract ook direct de verwerkersovereenkomst overeengekomen; en

  • soms ook de minimum of maximum af te nemen hoeveelheid van de producten en/of diensten, al dan niet tegen gunstigere voorwaarden.

Het is belangrijk om een raamovereenkomst vooral niet te specifiek te maken. Het moet geschikt zijn en blijven voor de afname van diverse soorten en hoeveelheden producten en diensten.

Wat is een nadere overeenkomst?

Als de raamovereenkomst de kapstok is, dan kunnen we de nadere overeenkomst vergelijken met de jassen die we eraan ophangen. Voor ieder afzonderlijk product of dienst die de afnemer bij een leverancier inkoopt, wordt een apart contract gesloten.

Dit contract valt echter wel binnen de regels en de afspraken van de raamovereenkomst. De voorwaarden, prijzen en leveringsafspraken uit het raamcontract gelden dus voor alle nadere overeenkomsten, ook wel deelovereenkomsten genoemd.

Zo brengt u uniformiteit in uw contractmanagement en bespaart u tijd bij het afnemen of verkopen van een nieuw product of dienst.

Belangrijk aandachtspunt!

Ook als het bovenliggende raamcontract afloopt, blijven de regels en afspraken hieruit gelden voor de reeds gesloten nadere contracten. In de regel geldt namelijk dat nadere overeenkomsten zijn gesloten op basis van toepasselijkheid van de inhoud van het raamcontract. Dit verandert niet door het einde van het raamcontract.

Zeker weten dat u alle contracten tegelijkertijd kunt beëindigen? Zorg dan dat de looptijd van uw nadere overeenkomsten overeenkomt met die van het raamcontract.

Welke onderwerpen staan er in een nadere overeenkomst?

Ook hiervoor gelden geen vaste regels, maar een aantal onderwerpen komt vrijwel altijd terug in nadere overeenkomsten. Denk dan aan:

  • scope van het contract;

  • specifieke uitwerking van producten en diensten

  • looptijd;

  • aanvullende prijsafspraken;

  • geheimhouding;

  • beëindiging en exit;

Zorg ervoor dat het nadere contract de raamovereenkomst niet tegenspreekt. Dit kan vervelende (juridische) gevolgen hebben bij geschillen.

Hét verschil tussen raamovereenkomst en nadere overeenkomst

Wat is nu hét belangrijkste verschil tussen een raamovereenkomst en een nadere overeenkomst?

Het feit dat een raamovereenkomst als kapstok of raamwerk dient voor de nog nader te sluiten overeenkomst met een leverancier. Een raamovereenkomst zorgt voor uniformiteit, snelheid en beheersbaarheid van het gehele contracteringsproces, maar levert meestal geen afnameverplichting op.

Let op!

Een raamovereenkomst is enkel relevant als er veel verschillende producten en diensten bij een leverancier worden afgenomen en als niet goed kan worden overzien welke producten of diensten in de toekomst afgenomen worden. Het raamcontract zorgt dan voor een stukje efficiency, maar is niet zinvol als slechts een beperkt aantal van dezelfde producten wordt afgenomen.

Zeker weten dat u niks mist?

Abonneert u zich dan op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van ICT recht.