Viewing entries tagged
Autoriteit Persoonsgegevens

59% meer privacyklachten in eerste helft 2019

59% meer privacyklachten in eerste helft 2019

Nederlanders klagen steeds vaker over de schending van hun privacyrechten. In de eerste zes maanden van 2019 dienden ruim 15.000 mensen een klacht in. Bijna 60% meer dan in de tweede helft van 2018. Zakelijke dienstverleners als energieleveranciers en de detailhandel ontvingen de meeste klachten. De IT-sector staat op de derde plek. Een overzicht van de klachten, de afhandeling ervan en de mogelijke redenen voor deze explosieve groei aan klachten.

Fraudehelpdesk mag duizenden phishing mails niet meer verwerken

Fraudehelpdesk mag duizenden phishing mails niet meer verwerken

De Autoriteit Persoonsgegevens verleent de Fraudehelpdesk geen vergunning voor het vastleggen van data over mogelijk frauderende partijen. Om deze strafrechtelijke gegevens te mogen verwerken, moet aan strenge eisen worden voldaan. Onder de AVG voldoet de Fraudehelpdesk niet aan deze eisen. Ondernemers kunnen daardoor niet langer bij de helpdesk terecht met spooknota’s, nep-facturen of phishingmails.

Datalek?! Geen paniek: volg het actieplan

Datalek?! Geen paniek: volg het actieplan

Ze komen vaker voor dan je lief is: datalekken. Bij ondernemers slaat de angst om het hart. Wat moeten we nu doen? Hoe beperken we de schade? Melden of niet melden? Vragen die de Autoriteit Persoonsgegevens deze maand beantwoordt op de speciale website hulpbijprivacy.nl. Wij geven u de headlines, zodat u gelijk aan de slag kunt.

AVG-hulp speciaal voor MKB’ers

AVG-hulp speciaal voor MKB’ers

De Autoriteit Persoonsgegevens is een jaar na de van kracht wording van de AVG gestart met de campagne ‘Wat betekent de privacywet voor jou?’. Deze campagne geeft MKB’ers praktische hulp om te voldoen aan hun plichten.

10 praktische tips om datalekken beter te registreren

10 praktische tips om datalekken beter te registreren

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft de kwaliteit van datalekregisters bij overheidsorganisaties onderzocht. Die liep nogal uiteen. Daarom komt de AP nu met 10 praktische tips voor betere registratie van datalekken. Niet alleen voor de overheid, maar voor alle organisaties met een datalekregister.

Cookiewall op website zorgt voor veel klachten en is nu ook ‘verboden’

Cookiewall op website zorgt voor veel klachten en is nu ook ‘verboden’

Deze maand heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) zich uitgesproken over cookiewalls op websites. Naar aanleiding van tientallen klachten van websitebezoekers die geen toegang kregen tot een website na het weigeren van tracking cookies. De AP heeft nu een statement gemaakt: dit is volgens de regels van de AVG niet toegestaan. Heeft u nog een cookiewall op uw site? Dan is het tijd om deze te verwijderen.

Fors meer datalekken gemeld bij Autoriteit Persoonsgegevens in 2018

Fors meer datalekken gemeld bij Autoriteit Persoonsgegevens in 2018

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) ontving in 2018 bijna 21.000 meldingen over datalekken. Zo maakte de AP vandaag bekend. Fors meer dan verwacht. Een overzicht van de meldingen, de acties van de AP en hetgeen u zelf kunt doen, vindt u in deze blog.

5 tips voor een goed verwerkingsregister

5 tips voor een goed verwerkingsregister

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft onderzoek gedaan naar de kwaliteit van verwerkingsregisters bij 30 grote organisaties. Dit heeft geleid tot 5 concrete aanbevelingen. We zetten ze voor u op een rij.

Portal onvoldoende beveiligd? AP legt sancties op!

Portal onvoldoende beveiligd? AP legt sancties op!

Inloggen met slechts e-mailadres en wachtwoord, het gebeurt zo vaak. Maar wat als de portal waarop u inlogt gezondheidsgegevens bevat? Dan is deze vorm van beveiliging wel erg magertjes. Dat vindt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) ook. Het UWV heeft afgelopen week een sanctie ontvangen, omdat de werkgeversportal onvoldoende beveiligd is. Kunt u zo’n sanctie ook verwachten voor uw portal?