Verwerkt een organisatie persoonsgegevens voor u? Dan moet u volgens de AVG een verwerkersovereenkomst sluiten. Maar hoe zit dat eigenlijk met zzp’ers? Zijn dat ook verwerkers of gelden er andere regels? Wij leggen het u uit.

Is een zzp’er wel of geen verwerker?

Een zzp’er kan zeker een verwerker zijn. De AVG-regels gelden namelijk ook voor natuurlijke personen.

Dus krijgt een zzp’er persoonsgegevens onder ogen van uw organisatie? Dan kan een verwerkersovereenkomst noodzakelijk zijn.

Maar, dit hoeft niet altijd.

Een zzp’er kan namelijk ook onder uw rechtstreekse gezag vallen. Dit is het geval als er onder instructies van de opdrachtgever gewerkt wordt, bijvoorbeeld bij u op locatie onder uw gezag of als de zzp’er uitsluitend werkt binnen uw beveiligde (online) werkomgeving. We noemen dit ook wel intern beheer.

Is er sprake van intern beheer?

Dan hoeft u geen verwerkersovereenkomst af te sluiten met de zzp’er.

Wel of geen intern beheer?

In de praktijk zien we vaak twijfels ontstaan bij organisaties. Is er nu wel of geen sprake van intern beheer?

Eenduidigheid bestaat helaas niet.

De beoordeling vindt steeds opnieuw plaats bij elke zzp’er die u inhuurt.

Gaat iemand geheel zelfstandig aan de slag voor u om een app te ontwikkelen? Dan is een verwerkersovereenkomst van toepassing.

Vervangt een zzp’er één van uw medewerkers tijdelijk op kantoor en valt hij of zij onder uw directe leiding? Dan is er waarschijnlijk sprake van intern beheer.

Kortom, zorgvuldigheid is van groot belang. U wilt immers niet de AVG-regels schenden en door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) op het matje geroepen worden.

Maak daarom altijd:

Afspraken over de verwerking van persoonsgegevens.

Wilt u meer zekerheid? Maak dan in ieder geval afspraken over de verwerking van en omgang met persoonsgegevens, juist ook als er sprake is van intern beheer en er dus geen verwerkersovereenkomst nodig is. Zet deze zwart-op-wit in het contract dat u sluit met de zzp’er. Zo heeft u in ieder geval een document om op terug te vallen.

Meer weten over het inhuren van zzp’ers?

Lees dan onze blog: Zzp’ers in de ICT inhuren? Niet zonder de risico’s te kennen…

Blijf op de hoogte!

Abonneer u nu op onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in ICT Recht. U ontvangt al onze blogs dan automatisch 1 keer per maand in uw mailbox.