Boetebedingen komen in commerciële contracten voor. Bijvoorbeeld als financiële prikkel om te zorgen dat het contract wordt nagekomen, of als vervanging voor schadevergoeding. Het kan een ideaal middel zijn, zolang u weet waarvoor u het inzet én de haken en ogen van het boetebeding goed overziet.
Wat is de functie van een contractueel boetebeding?
In contracten wordt geregeld gebruik gemaakt van boetebedingen. Een boetebeding is een clausule waarin wordt bepaald dat de partij die tekortschiet in de nakoming van een verbintenis een geldsom of andere prestatie moet voldoen.
Achter het opnemen van een boetebeding in een contract kunnen verschillende doelen zitten. Het boetebeding kan dienen als:
aansporing om de verplichtingen uit het contract alsnog na te komen;
afschrikmiddel om te voorkomen dat verplichtingen niet worden nagekomen;
manier om de hoogte van de schadevergoeding vooraf vast te zetten in plaats van achteraf (door de rechter) te laten bepalen.
Boetebedingen komen niet alleen voor bij commerciële (IT-)contracten, maar ook in bijvoorbeeld arbeidscontracten zoals in een concurrentiebeding.
Wat zegt de wet over het boetebeding?
Het boetebeding is terug te vinden in artikel 6:91 t/m 6:94 van het Burgerlijk Wetboek (BW). In artikel 6:91 staat het volgende:
“als boetebeding wordt aangemerkt ieder beding waarbij is bepaald dat de schuldenaar, indien hij in de nakoming van zijn verbintenis tekortschiet, gehouden is een geldsom of een andere prestatie te voldoen, ongeacht of zulks strekt tot vergoeding van schade of enkel tot aansporing om tot nakoming over te gaan.”
Ook belangrijk om u te realiseren (artikel 6:93 lid 2):
“voor het vorderen van nakoming van het boetebeding is een aanmaning of een andere voorafgaande verklaring nodig in dezelfde gevallen als deze is vereist voor het vorderen van schadevergoeding op grond van de wet.”
Dit betekent dat de wederpartij het boetebeding kan overtreden en deze overtreding direct na de ingebrekestelling kan staken.
Geen ideale situatie.
Wilt u voorkomen dat u de andere partij eerst in gebreke moet stellen, alvorens de boete intreedt? Dan is het verstandig bij een contractueel boetebeding op te nemen dat ‘verzuim intreedt zonder nadere ingebrekestelling’.
Wettelijke schadevergoeding vs. boetebeding
Een boetebeding treedt in principe in de plaats van het recht op (aanvullende en vervangende) schadevergoeding op grond van de wet.
Dit kan gunstig, maar zeker ook nadelig uitpakken.
Een boete in het contract kan lager zijn dan waar u wettelijk recht op zou hebben door de ontstane schade. Treedt het boetebeding in werking? Dan kunt u in principe geen aanspraak meer maken op het recht op wettelijke schadevergoeding.
Daar zit u meestal niet op te wachten.
Daarom adviseren wij u een zin op te nemen in de overeenkomst in aanvulling op het boetebeding zelf waardoor zowel de boete als schadevergoeding gevorderd kan worden, zoals:
“Een en ander onverminderd het recht van de Opdrachtgever tot het vorderen van volledige schadevergoeding, alsmede alle overige rechten die de wet toekent.”
Let op bij internationale contracten!
Boetebedingen in internationale contracten kennen vaak een bepaling van de strekking dat de boete niet voor rechterlijke matiging vatbaar is. Onder het Nederlands recht is een dergelijk beding niet mogelijk.
De hoogte van een boetebeding kan door de rechter namelijk altijd gematigd worden als geconstateerd wordt dat deze - gezien de omstandigheden - te hoog is. Haal een dergelijk beding dus uit het contract als de overeenkomst onder Nederlands recht valt.
Ontvang onze blogs in uw mailbox
Wilt u onze blogs gewoon in uw mailbox ontvangen? Meldt u zich dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.