De Europese Commissie heeft Apple en Meta hoge boetes opgelegd voor het overtreden van de Digital Markets Act (DMA). Sinds maart 2024 moeten zogenaamde poortwachters aan alle verplichtingen van de DMA voldoen. Apple en Meta krijgen nu de eerste boetes opgelegd, voor respectievelijk 500 miljoen en 200 miljoen euro.

DMA-boete voor Apple om beperkingen in App Store

Apple wordt beboet, omdat het ontwikkelaars beperkt in hun mogelijkheden om gebruikers te informeren over goedkopere alternatieven buiten de App Store.

Appontwikkelaars worden beperkt in hun mogelijkheden om gebruikers prijsinformatie te bieden over externe diensten. Bovendien is het doorverwijzen naar die externe diensten erg lastig. De toegang van consumenten tot goedkopere alternatieven wordt hierdoor belemmerd.

Door deze strategie van Apple wordt de vrije keuze van consumenten volgens de Europese Commissie beperkt en de kansen voor concurrenten verkleinen. Iets wat de DMA expliciet verbiedt. Apple heeft 60 dagen de tijd gekregen om deze overtreding te beëindigen en zijn technische en commerciële beperkingen op te heffen.

Doet de poortwachter dit niet?

Dan kunnen nog meer boetes worden opgelegd, die kunnen oplopen tot 10% van de wereldwijde jaaromzet.

Dergelijke boetes kunnen bij herhaalde overtredingen uiteindelijk oplopen tot 20% van de jaaromzet. Daarnaast kan de Commissie bij structurele overtredingen strengere maatregelen opleggen, zoals het verplicht verkopen van bedrijfsonderdelen of het verbieden van overnames.

Wat vindt Apple hiervan?

Apple geeft aan zich tot het uiterste in te spannen om de DMA na te leven. Het bedrijf vindt de opgelegde boete onterecht en gaat daarom in hoger beroep bij het Europese Hof van Justitie.

Boete voor ‘pay or consent’- reclamemodel Meta

In maart 2024 bood Meta haar gebruikers twee opties. De gebruiker kon kiezen tussen een gratis versie met gepersonaliseerde advertenties of een betaalde versie zonder advertenties.

Daarmee wordt toestemming voor het al dan niet inzetten van gepersonaliseerde advertenties onder financiële druk verkregen. Het zogenaamde ‘pay or consent-reclamemodel. De Commissie is van mening dat dit model niet in overeenstemming is met de regels van de DMA.

Hoewel Meta eind 2024 een derde optie heeft toegevoegd met minder dataverwerking bij het instemmen met advertenties, krijgt Meta wel een boete van 200 miljoen euro opgelegd voor de periode waarin slechts 2 opties bestonden.

Goed om te weten!

De Europese Commissie beoordeelt momenteel of de derde optie van Meta wel voldoet aan de regels van de DMA.

De DMA in het kort

De Digital Markets Act (DMA) is een Europese verordening die sinds maart 2024 wordt gehandhaafd. Het doel van de DMA is om de digitale sector concurrerend en eerlijk te maken, zodat nieuwe, innovatieve bedrijven meer kans krijgen. Daarnaast heeft de DMA als doel de online veiligheid van consumenten te waarborgen.

Verplichtingen uit de DMA zijn onder meer:

  • toestemming voor ‘interne’ data-uitwisseling;

  • poortwachters moeten zorgen voor interoperabiliteit van hun basisfuncties;

  • belangrijke software mag niet als standaardinstelling bij de installatie van het besturingssysteem verplicht worden; en

  • poortwachters mogen hun eigen producten en/of diensten niet voortrekken in zoekresultaten.

De regels van de DMA zijn van toepassing op zeer grote online platforms, de zogenaamde poortwachters. Een platform wordt als poortwachter aangemerkt indien het aan de volgende drie criteria voldoet:

  • het platform bezit een sterke positie op de Europese interne markt;

  • het biedt een kernplatformdienst aan; en

  • het platform heeft de sterke marktpositie al gedurende langere tijd.

Voorbeelden van poortwachters zijn onder meer Amazon, Apple, Google, Meta, Microsoft en Booking.com.

Blijf op de hoogte!

Op de hoogte blijven van deze en andere ontwikkelingen op het gebied van ICT recht? Abonneert u zich dan op onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang onze blogs automatisch in uw mailbox.