In de praktijk komt het nogal eens voor: onvrede over de uitvoering van een IT-contract. Bijvoorbeeld door achterblijvende resultaten of een niet-vlottende samenwerking, maar ook door uitblijvende betaling van facturen. We delen een overzicht van de acties die u kunt nemen om te zorgen dat het contract toch goed wordt uitgevoerd of om in het uiterste geval van het contract af te komen.

Ingebrekestelling

Als nakoming van de overeenkomst nog wel mogelijk is, dan moet de tekortschietende partij de mogelijkheid krijgen om de overeenkomst alsnog na te komen. Om dit te bewerkstellingen, verstuurt u een schriftelijke ingebrekestelling naar de wederpartij.

De ingebrekestelling verstuurt u altijd schriftelijk. Let ook op eventuele contractuele afspraken, bijvoorbeeld of is overeengekomen dat een ingebrekestelling per aangetekende brief moet worden verzonden. Geef in de schriftelijke communicatie duidelijk aan welke verplichtingen er niet worden nagekomen, wát er hersteld moet worden en binnen welke termijn.

Let op!

Zorg ervoor dat de termijn redelijk is. Wat redelijk is hangt af van de omstandigheden, dit kan een week zijn maar ook een paar maanden.

Meer weten over de ingebrekestelling?

Lees dan onze blogs:

Verzuim

Stel dat u de wederpartij in gebreke stelt, maar er vervolgens niets verandert aan de situatie...

Dan is de wederpartij in verzuim. Dat sprake is van verzuim is van juridisch belang. Zonder verzuim is ontbinding van de overeenkomst niet mogelijk en/of kan er geen schadevergoeding worden gevorderd die is ontstaan vanwege die tekortkoming.

In sommige gevallen is er geen ingebrekestelling nodig. Dan is de wederpartij meteen in verzuim. Dit kan in onder meer de volgende gevallen:

  • een fatale termijn is overschreden;

  • als u uit een mededeling van de wederpartij moet afleiden dat hij tekort zal gaan schieten; of

  • wanneer er sprake is van een blijvende onmogelijkheid tot nakoming.

Let wel altijd op de contractuele afspraken en wat er is opgenomen in de van toepassing zijnde algemene voorwaarden. Je ziet vaak dat in algemene voorwaarden staat dat termijnen juist geen fatale termijnen zijn en de overschrijding niet automatisch tot verzuim leidt.

Opschorten van de eigen prestatie

Een optie is om de eigen verplichtingen (zoals betalingen) op te schorten. U kunt volgens de wet een verplichting opschorten als:

  1. u een opeisbare vordering heeft op de wederpartij;

  2. er voldoende samenhang is tussen die vordering op de wederpartij en wat u zelf moet verrichten;

  3. er sprake is van een redelijke verhouding tussen uw belang bij opschorting die van de ander partij bij uw nakoming; en

  4. Dat u de wederpartij informeert dat u en op welke grond u de verplichting opschort.

Ook bij opschorting is het mogelijk om in contracten af te wijken van de wettelijke regeling. Kijk dan ook goed wat er is geregeld in het contract en algemene voorwaarden.

Vorderingen verrekenen

Staat er nog een schuld open bij de wederpartij? Dan mag deze volgens de wet met de vordering worden verrekend, mits ze gelijkwaardig aan elkaar zijn. Tenzij hier in het contract natuurlijk afwijkende artikelen over zijn opgenomen.

Contract gedeeltelijk ontbinden

Stel dat slechts een deel van het contract niet wordt nagekomen. Dan kunt u ervoor kiezen het contract gedeeltelijk te ontbinden, tenzij de tekortkoming die ontbinding niet rechtvaardigt.. De overige rechten en plichten blijven dan bestaan. Het is mogelijk een vervangende vergoeding te vorderen voor de geleden schade over het gedeelte dat u ontbindt.

Contract volledig ontbinden

Bij verzuim van de wederpartij, kunt u ook het volledige contract ontbinden en een vergoeding vorderen voor de geleden schade. Uiteraard moet de tekortkoming wel zodanig zijn nodig om deze ‘drastische’ stap te kunnen rechtvaardigen.

Let op!

De overeenkomst eindigt op het moment van ontbinding. Er is dus geen sprake van terugwerkende kracht. Wel ontstaat er een verbintenis tot ongedaan making van de reeds ontvangen prestaties.

Meer weten over het ontbinden van contracten. Lees dan onze blog:

Houd altijd rekening met postcontractuele verplichtingen

Ook als het contract beëindigd is, kunnen er nog postcontractuele verplichtingen gelden. Zelfs na ontbinding door tekortschieten. Denk bijvoorbeeld aan geheimhoudingsplicht en een intellectueel eigendomsbeding.

Zeker weten dat u niks mist?

Abonneert u zich dan op onze nieuwsbrief en ontvang de blogs automatisch iedere maand in uw mailbox.