Vorige week oordeelde de rechtbank Amsterdam dat Facebook Ierland de wet heeft overtreden bij de verwerking van persoonsgegevens van Nederlandse gebruikers. Zo ontbrak er een rechtsgeldige grondslag voor bepaalde verwerkingen en gaf Facebook op onrechtmatige wijze gebruikersgegevens door aan derde partijen. Deze zaak werd aangespannen door de Consumentenbond en de Data Privacy Stichting en moet de weg vrijmaken voor het claimen van schadevergoeding.

Rechtszaak tegen Facebook

De Consumentenbond en Data Privacy Stichting (DPS) spanden deze zaak aan, omdat zij meenden dat Facebook de privacy- en consumentenrechten van Facebookgebruikers in Nederland in de periode 2010-2020 heeft geschonden. Ze verwijten Facebook dat het privégegevens van gebruikers en hun Facebookvrienden verzamelde en deze zonder toestemming toegankelijk maakte voor derden.

Deze zaak was aangespannen tegen 3 bedrijven uit het Facebookconcern, maar de rechtbank oordeelde dat alleen Facebook Ierland verantwoordelijk is voor de verwerking van persoonsgegevens van Nederlandse Facebookgebruikers.

De rechtbank oordeelt

De rechtbank Amsterdam oordeelde op 15 maart 2023 dat Facebook Ierland persoonsgegevens voor advertentiedoeleinden verwerkte zonder rechtsgeldige grondslag (zoals toestemming). Ook werden er bijzondere persoonsgegevens voor advertentiedoeleinden verwerkt zonder rechtsgeldige grondslag. Het ging hierbij niet alleen om gegevens die gebruikers zelf verstrekten, maar ook data die Facebook Ierland verkreeg door het volgen van het surfgedrag van gebruikers buiten Facebook.

De rechter meent ook dat Facebook Ierland haar Nederlandse gebruikers onvoldoende heeft ingelicht over het delen van hun persoonsgegevens met een aantal derde partijen. Daarbij ging het niet alleen om gegevens van de gebruikers zelf, maar ook om die van hun Facebookvrienden.

Vorderen van schadevergoeding

In deze zaak draaide het om de vraag of Facebook Iederland onrechtmatig heeft gehandeld. Er werd nog geen schadevergoeding gevorderd. Nu de rechter heeft geconstateerd dat Facebook Ierland de rechten van gebruikers op een aantal punten inderdaad heeft geschonden, ligt de weg open om schadevergoedingen te vorderen.

De Consumentenbond en DPS willen in navolging op deze zaak financiële compensatie afdwingen voor Nederlandse Facebookgebruikers. Beide partijen willen graag met Facebook in gesprek gaan hierover.

Facebook heeft echter al laten weten in hoger beroep te gaan tegen deze uitspraak.

Tweede rechtszaak wordt aangespannen

De Consumentenbond en DPS starten nog een tweede rechtszaak tegen Facebook. Moederbedrijf Meta wordt in die zaak verantwoordelijk gehouden voor de doorgifte van persoonsgegevens naar Amerika, zonder daartoe passende waarborgen te treffen. Een grove schending van de AVG menen beide partijen.

Nederlandse Facebook- en Instagramgebruikers worden opgeroepen deel te nemen aan deze actie om de ‘illegale’ gegevensdoorgifte van Meta te stoppen.

Moederbedrijf Meta al langer onder vuur

Meta – het moederbedrijf van onder meer Facebook en Instagram – ligt al lange tijd onder het vergrootglas van Europa. Het bedrijf heeft onder meer boetes gekregen voor een reeks datalekken en het onvoldoende beschermen van de privacy van kinderen. Daarnaast kreeg Meta begin dit jaar nog een torenhoge boete vanwege de vermeende noodzaak van het volgen van gebruikers voor gepersonaliseerde advertenties.

Op de hoogte blijven van deze en andere ontwikkelingen?

Abonneert u zich dan op onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang onze blogs automatisch in uw mailbox.