Een softwarebedrijf komt er na jaren achter dat haar ERP-software nog steeds gebruikt wordt door een oud-klant. Dat is onrechtmatig meent het bedrijf en sleept haar voormalige klant voor de rechter. Diens verweer? Volgens de nieuwe ERP-leverancier mocht het gewoon. Hoe de rechter oordeelt, leest u in deze blog.

Onrechtmatig gebruik van software door manipulatie server

Een bedrijf gespecialiseerd in metalen buizen en pijpen besluit in 2015 haar licentiecontract voor haar ERP-pakket op te zeggen. Het contract wordt na een opzegtermijn van 6 maanden beëindigd.

De nieuwe ERP-software is echter nog niet klaar voor gebruik door het bedrijf. De nieuwe leverancier zou daarom gezegd hebben dat het bedrijf nog even gebruik kan blijven maken van het ERP-pakket van de vorige leverancier.

De oud-leverancier ontdekt pas in 2020 – na een tip van een andere voormalige klant – dat er bedrijven onrechtmatig gebruikmaken van hun ERP-pakket. Het bedrijf laat onderzoek uitvoeren en daaruit blijkt dat de server zodanig gemanipuleerd kan worden dat het mogelijk is om zonder licentie (onrechtmatig dus) gebruik te blijven maken van de computerprogramma’s. Circa 10 voormalige klanten blijken dit gedaan te hebben.

Zo ook het bedrijf in metalen buizen en pijpen, dat nog tot en met 2018 onrechtmatig gebruik heeft gemaakt van het ERP-pakket. Daarom wordt het bedrijf voor de rechter gesleept door de oud ERP-leverancier. Deze vordert van het metaalbedrijf:

  1. te stoppen met inbreuk op auteursrecht en onrechtmatig handelen.

  2. schadevergoeding vanwege onrechtmatig handelen bestaande uit:

  • € 46.550,- voor een eenmalige gebruiksvergoeding (EGV);

  • een bedrag van € 27.195,- aan periodieke gebruiksvergoeding (PGV); en

  • een bedrag van € 40.787,76 aan kosten ter bescherming van haar rechten.

De rechter oordeelt

Allereerst gaat de rechter in op het standpunt van het metaalbedrijf dat het te goeder trouw handelde, omdat de nieuwe leverancier gezegd zou hebben dat het de oude ERP-pakket mocht blijven gebruiken. Hierin gaat de rechter niet mee, aangezien het metaalbedrijf zelf de overeenkomst heeft beëindigd en verder ook geen vergoeding betaalde voor het continueren van het gebruik.

De rechter meent dus dat er wel degelijk sprake is van onrechtmatig handelen door het metaalbedrijf en dat deze inbreuk heeft gepleegd op het auteursrecht van het softwarebedrijf.

Schadevergoeding: eenmalige gebruiksvergoeding afgewezen

Met betrekking tot de schadevergoeding wijst de rechter de vordering op de eenmalige gebruiksvergoeding af. Het softwarebedrijf meent dat hun software op onrechtmatige wijze opnieuw in gebruik is genomen en de oud-klant daarom deze gebruiksvergoeding verschuldigd is. Elke klant die een nieuwe overeenkomst aangaat met de leverancier, dient immers een eenmalige gebruiksvergoeding te betalen. De rechter meent echter dat er sprake is van een onrechtmatige voortzetting van het gebruik en niet van een nieuwe ingebruikname. De eenmalige gebruiksvergoeding is dus niet verschuldigd.

Schadevergoeding periodieke gebruiksvergoeding: (gedeeltelijk) toegewezen

De rechter meent dat het metaalbedrijf een licentievergoeding verschuldigd is aan het softwarebedrijf, maar niet het volledig geëiste bedrag. Uit het onderzoek van een IT-specialist blijkt namelijk dat het metaalbedrijf alleen de eerste anderhalf jaar intensief gebruik heeft gemaakt van de ERP-software. Daarna werd het vooral ter inzage geraadpleegd. Daarom matigt de rechter de schadevergoeding naar € 21.500,-.

Schadevergoeding bescherming rechten: (gedeeltelijk) toegewezen

De rechter wijst bijna het volledige geëiste bedrag voor de bescherming van de rechten van het softwarebedrijf toe, in totaal zo’n € 37.000,- . Daaronder vallen onder meer kosten in verband met het bewijsbeslag, en proceskosten voor de deurwaarder en voor de advocaat.

Tot slot

Door de veroordeling in de hoge proceskoten wordt het continueren van gebruik van de software zonder betaling alsnog een dure aangelegenheid voor het metaalbedrijf.

Zeker weten dat u niks mist?

Abonneert u zich dan nu op onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang onze blogs automatische in uw mailbox.