Overweldigende negatieve reviews op Google. Zonder meer schadelijk voor een bedrijf, en wat nu als ze onrechtmatig geplaatst worden? Het overkwam een Nederlands IT-bedrijf, dat besloot er iets aan te doen. Hoe? Door de reviews te laten verwijderen en door de gegevens van de online recensenten op te eisen. Daar werkte Google niet zomaar aan mee en daarom was het aan de rechter om een oordeel te vellen.

Ongefundeerde, negatieve reviews

Op Google werden vele negatieve reviews achtergelaten over een IT-bedrijf. Dit zijn reviews als:

“Sinds kort eigendom van het joods/globalistische “Circular It Group” een stel marionetten van Klaus Schwab zijn het !”

“Zeer onbetrouwbaar bedrijf met een geniepige eigenaar!”

Het IT-bedrijf heeft zelf uitgesloten dat het om daadwerkelijke klantervaringen gaat. De namen die aan de accounts gekoppeld zijn komen niet voor in hun klantenbestand.

Eind 2022 sommeert het IT-bedrijf Google dan ook om al deze reviews te verwijderen en de aan de accounts gekoppelde (persoons)gegevens te verstrekken, zodat het IT-bedrijf de identiteit van de reviewer(s) kan vaststellen. Hierbij vraagt zij om de naam, het telefoonnummer, de (alternatieve) e-mailadressen en de IP-adressen waarmee de accounts zijn aangemaakt en de reviews zijn geplaatst.

Met de gegevens wil het bedrijf een verbod tegen de reviewer(s) op het opnieuw plaatsen van onrechtmatige reviews vorderen en de door de reviews veroorzaakte schade verhalen.

Google verwijdert de reviews na beoordeling, maar geeft te kennen dat zij de verzochte (persoons)gegevens alleen verstrekt op last van een rechter.

Wat zegt de wet?

Bij het beoordelen van deze zaak kijkt de rechter naar de wet (art. 843 a RV). Hieruit volgt dat hij die daarbij een rechtmatig belang heeft, op zijn kosten inzage, afschrift of uittreksel kan vorderen van bepaalde bescheiden aangaande een rechtsbetrekking waarbij hij partij is, van degene die deze bescheiden te zijner beschikking of onder zijn berusting heeft. Onder bescheiden worden ook verstaan: op een gegevensdrager aangebrachte gegevens.

Er zijn op basis van dit artikel een aantal voorwaarden waaraan moet worden voldaan:

  • rechtmatig belang van de verzoeker;

  • het moet gaan om bepaalde bescheiden (specifieke stukken);

  • verzoeker is partij bij een rechtsbetrekking (partij bij een overeenkomst of er is een andere verbintenis die volgt uit de wet);

  • gewichtige redenen (verzoek kan worden geweigerd indien daar gewichtige redenen voor zijn)

Hoe zit het met de 4 bovenstaande voorwaarden in deze zaak?

Voorwaarde 1: rechtmatig belang

De rechter oordeelt dat het IT-bedrijf voldoende onderbouwd heeft dat de reviews onrechtmatig zijn en dat zij hierdoor reputatie- en financiële schade lijdt. De reviews zijn daarnaast in strijd met het eigen beleid van Google en zijn daarom verwijderd. Er kan niet van het bedrijf verlangd worden dat zij continu tijdrovende verzoeken tot verwijdering van de reviews bij Google blijft indienen.

Om stappen te kunnen nemen tegen degene(n) die de negatieve reviews achterlaten, heeft het IT-bedrijf de gevraagde informatie nodig. Daarnaast bestaat er geen minder ingrijpende manier om die informatie te achterhalen en daarom oordeelt de rechter dat er sprake is van een rechtmatig belang.

Voorwaarde 2: bepaalde bescheiden

Om te voorkomen dat partijen een hoeveelheid aan gegevens opvragen, is slechts inzage van specifieke, met name genoemde en reeds aanwezige gegevens toegestaan. Aan dit vereiste is voldaan en de inbreuk op de privacy van de reviewer(s) wordt zo beperkt mogelijk gehouden.

Voorwaarde 3: rechtsbetrekking

Google handelt volgens de rechter onrechtmatig richting het IT-bedrijf als de gegevens niet worden verstrekt, waardoor er een rechtsbetrekking is. Er is sprake van een onrechtmatige daad bij niet verstrekken, omdat:

  1. reviews voldoende aannemelijk onrechtmatig en schadelijk zijn;

  2. er een reëel belang is om de gegevens te verkrijgen;

  3. geen minder ingrijpende mogelijkheid is om de gegevens te achterhalen;

  4. de afweging van de belangen van het IT-bedrijf, Google en de gebruikers in het voordeel van het IT-bedrijf uitvalt.

Voorwaarde 4: gewichtige redenen

Degene die over de bescheiden beschikt, kan het verzoek tot inzage weigeren indien daar gewichtige redenen voor zijn. Gewichtige redenen kunnen zijn vertrouwelijke, medische of financiële gegevens.

Van een gewichtige reden om afgifte van de gegevens te weigeren is volgens de rechter niet gebleken. Het belang van het IT-bedrijf om op te kunnen treden tegen degene die de reviews heeft geplaatst, weegt zwaarder dan het belang van de reviewer bij anonimiteit.

Google moet gegevens verstrekken

De rechtbank oordeelt dat Google de verzochte gegevens binnen 10 werkdagen moet verstrekken aan het IT- bedrijf. Google moet dus (voor zover bekend) de namen, telefoonnummers, e-mailadressen en IP-adressen van de betreffende reviewers beschikbaar stellen.

Heeft u ook last van onrechtmatige, negatieve reviews?

Dan blijkt uit deze casus wel dat het zeker nuttig kan zijn om stappen te ondernemen. Zoals u ziet, kunnen er bij het voldoen aan bepaalde voorwaarden met succes gegevens worden gevorderd om vervolgens tegen de reviewers op te treden.

Wilt u hier advies over? Neem dan contact op met onze ervaren IT-juristen via contact@legalz.nl of door te bellen naar 010 2290 646.

Blijf op de hoogte!

Op de hoogte blijven van deze en andere ontwikkelingen op het gebied van ICT Recht? Abonneert u zich dan nu op onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang onze blogs automatisch in uw mailbox.