De nieuwe ICT-branchevoorwaarden zijn dit voorjaar gelanceerd. Tijd om dieper in te gaan op deze NLdigital Voorwaarden. In een driedelige blogreeks bespreken we de bepalingen rondom mediation, arbitrage en aansprakelijkheid. Deze week zoomen we in op arbitrage en de (on)mogelijkheden om naar een rechter te stappen.

In de eerste blog in deze serie bespraken we of u al dan niet verplicht bent om mee te werken aan mediation bij hantering van de nieuwe NLdigital Voorwaarden.

Deze week bespreken we de andere mogelijkheden bij een geschil: arbitrage en de rechter. In artikel 22 van de NLdigital Voorwaarden staat uitgelegd welk recht van toepassing is en welke instantie bevoegd is bij een geschil.

In de NLdigital Voorwaarden is opgenomen dat geschillen over uw IT-overeenkomst worden beslecht door arbitrage. Dit gebeurt volgens het Arbitragereglement van de Stichting Geschillenoplossing Automatisering (SGOA).

Dit betekent ook dat u in principe niet naar de rechter kunt stappen. Hierop zijn een paar uitzonderingen van toepassing, die we hierna nog bespreken.

Arbitrage is dus dé weg bij geschillen, als de NLdigital Voorwaarden van toepassing zijn op uw overeenkomst.

Wat houdt arbitrage in?

Arbitrage NLdigital Voorwaarden artikel 22

Arbitrage is een vorm van rechtspraak waarbij arbiters (particuliere scheidslieden) tot een vonnis komen, volgens een formele rechtsgang en met alle stukken die daarbij horen.

Groot voordeel?

Arbiters zijn gespecialiseerd in het vakgebied waarin u werkzaam bent. De SGOA is bijvoorbeeld gespecialiseerd in de ICT-branche. Voor de ‘gewone’ rechter is ICT vaak een lastig terrein.

Een ander voordeel is de snelheid waarmee arbitrage kan worden uitgevoerd. De SGOA houdt in de regel korte termijnen aan, namelijk maximaal 3 tot 4 weken.

Indien de arbiters tot een beslissing komen, wijzen zij een arbitraal vonnis. Een arbitraal vonnis heeft in principe dezelfde rechtskracht als een ‘gewoon’ vonnis. Nadat de arbiters het vonnis hebben geschreven en ondertekend, kan dit worden gedeponeerd bij de griffie van de rechtbank.

Groot nadeel?

Arbitrage is een stuk kostbaarder dan een procedure bij de rechtbank. Ook is er alleen hoger beroep mogelijk indien partijen dit vooraf hebben afgesproken. In de NLdigital Voorwaarden is dit niet overeengekomen.

Wilt u een inleidend verzoekschrift voor een arbitrale procedure indienen? Kijk dan op de site van het SGOA voor een modelformulier.

Wanneer is een gang naar de rechtbank wel mogelijk?

Een uitzondering op de hoofdregel dat geschillen slechts in arbitrage mogen worden beslecht, is opgenomen in artikel 22.3 van de NLdigital Voorwaarden.

Aangezien arbitrage vrij kostbaar is, geven de NLdigital Voorwaarden de mogelijkheid om -indien de kantonrechter bevoegd is- de zaak als kantonzaak bij de rechtbank aanhangig te maken.

Wanneer is dat?

Rechter NLdigital Voorwaarden

De kantonrechter is bevoegd als het financieel belang in een zaak maximaal € 25.000,- is. Voor ICT-geschillen die een financieel belang hebben van €25.000,- of lager, is er dus een keuzemogelijkheid: of naar de kantonrechter of arbitrage.

Let op!

De gang naar de kantonrechter is alleen mogelijk als er in verband met het geschil nog geen arbitrale procedure is opgestart. Als de zaak eenmaal in arbitrage loopt, kan er niet meer worden geswitcht.

Ook bij spoed is een gang naar de rechter mogelijk.

(Arbitraal) kort geding

Zoals hierboven beschreven staat in artikel 22.2, dat geschillen in arbitrage moeten worden voorgelegd. In dit artikel staat vervolgens ook dat partijen het recht behouden om een voorziening in (arbitraal) kort geding te vragen en om conservatoire rechtsmaatregelen te treffen (zoals beslagleggingen).

Een kort geding is een kortdurende procedure, die er op gericht is om in betrekkelijk korte tijd een uitspraak (voorziening) te krijgen over een spoedeisende kwestie. Door te spreken over een (arbitraal) kort geding, is er dus een keuzemogelijkheid voor partijen opgenomen tussen een arbitraal kort geding en een kort geding bij de rechtbank.

In een spoedeisende kwestie wil je de rechtsgang kunnen kiezen, die het snelst tot een beslissing leidt. Nu een kort geding bij de rechtbank in de regel goedkoper is, zal dit mogelijk de voorkeur verdienen. Mocht de behandeling ervan te lang duren, dan kan een voorlopige voorziening in arbitraal kort geding worden gevraagd.

Wilt u een inleidend verzoekschrift voor een arbitraal kort geding indienen? Kijk dan op de site van het SGOA voor een modelformulier.

NLdigital blogserie: mediation en aansprakelijkheid

Volgende week bespreken we in het derde deel de aansprakelijkheidsbepaling van de nieuwe NLdigital Voorwaarden.

In deel 1 van de serie leest u alles over mediation en in hoeverre u verplicht bent hieraan mee te werken.

Zeker weten dat u niks mist?

Abonneert u zich dan nu op onze maandelijkse nieuwsbrief. U ontvangt al onze blogs dan automatisch 1 keer per maand in uw mailbox.