In een tweeluik nemen we de belangrijkste digitale Europese wetsvoorstellen met u door. Deze week de EU Data Act, die de macht van Amerikaanse techbedrijven als Google, Microsoft en Amazon moet beperken en Europeanen meer zeggenschap geeft over hun data. Daarnaast bespreken we de cryptowet MiCA, die crypto-beleggers en consumenten beschermt tegen een aantal risico’s rondom het beleggen in crypto-activa.

In onze blog vorige week bespraken we met u de 3 belangrijke wetten die in 2022 zijn aangenomen en blikten we vooruit op de Artificial Intelligence Act en de Cyber Resilience Act. Deze week zoomen we in op de EU Data Act en cryptowet MiCA.

EU Data Act voor meer controle over data

In februari 2022 presenteerde de Europese Commissie het wetsvoorstel EU Data Act. Het doel van deze wet is om Europese bedrijven en consumenten meer controle te geven over hun eigen data. Daarmee wordt tegelijkertijd de macht van Amerikaanse techbedrijven als Google, Microsoft en Amazon beperkt.

Hoe dat zit?

Steeds meer slimme apparaten verzamelen data, zoals een auto, smartwatch of andere aan Internet of Things gerelateerde apparatuur. Die data is meestal in het bezit van de maker van die apparatuur, veelal grote Amerikaanse bedrijven. Hierdoor ben je vaak genoodzaakt om voor bijvoorbeeld reparaties aan te kloppen bij deze bedrijven. Daar moet verandering in komen en daarom geeft de nieuwe wetgeving bedrijven en consumenten meer controle over de data die zij zelf genereren via een product of dienst.

Daarnaast wil de Europese Commissie dat we onze eigen data beter benutten. De EU Data Act moet dan ook het delen van data tussen verschillende sectoren en tussen publieke en private organisaties stimuleren. Deze kennisdeling moet de Europese economie een enorme boost geven. De verwachting is namelijk dat het nieuwe voorstel de Europese economie €270 miljard extra oplevert.

Tot slot worden ook (de aanbieders van) clouddiensten geraakt door dit wetsvoorstel. Het moet namelijk makkelijker worden voor gebruikers om over te stappen van de ene naar de andere dienst. Het moet ook eenvoudiger worden om verschillende clouddiensten naast elkaar te gebruiken.

Lees meer over de EU Data Act in onze blog: Wetsvoorstel EU Data Act haalt macht over data bij Amerikaanse techbedrijven weg.

Status EU Data Act

Het voorstel voor de EU Data Act is begin 2022 gepresenteerd. De Data Act is door de diverse lidstaten bekeken en er zijn opmerkingen geplaatst. Ook door de Autoriteit Persoonsgegevens, die op haar site opmerkt dat het grootste risico van het huidige voorstel is dat er onduidelijkheid kan ontstaan over de toepasselijkheid van de AVG en dat de Data Act afbreuk doet aan rechten en verplichtingen in de AVG.

Een voorstel wordt over het algemeen meermaals gewijzigd, voordat het uiteindelijk definitief wordt goedgekeurd. De hoop is wel dat de wetgeving in 2023 wordt aangenomen en in werking zal treden, waarna het een jaar later van toepassing zal zijn in alle lidstaten.

Cryptowet MiCA

Deze nieuwe cryptowet moet crypto-beleggers en consumenten beschermen tegen een aantal risico’s rondom het beleggen in crypto-activa, denk aan marktmanipulatie, frauduleuze praktijken en handel met voorkennis. Momenteel hebben consumenten zeer beperkte rechten op bescherming, vooral bij transacties buiten de EU.

In de MiCA-verordening zijn strenge regels opgenomen voor aanbieders van diensten op het gebied van crypto-activa (ook wel Crypto Assets Service Providers of CASP) . Zo moeten deze aanbieders aan hoge eisen voldoen om op die manier de portefeuilles van beleggers te beschermen. Ook bevat de verordening een regeling over aansprakelijkheid, waardoor een aanbieder aansprakelijk kan zijn wanneer crypto-activa van beleggers verloren gaat.

Zodra de verordening van kracht is, hebben aanbieders van crypto-activadiensten een vergunning nodig om in de EU actief te mogen zijn.

Lees meer over MiCA in onze blog: Voorlopig akkoord Europese cryptowet MiCA.

Status cryptowet MiCA

De Europese Raad en het Europees Parlement hebben afgelopen zomer een voorlopig akkoord bereikt over de inhoud van MiCA. De Europese Raad en het Parlement moeten het voorlopige akkoord nog groen licht geven, voordat de verordening formeel kan worden aangenomen. Naar verwachting zal dit in het eerste kwartaal van 2023 gebeuren.

Op de hoogte blijven van deze en andere Europese wetsvoorstellen?

Abonneert u zich dan nu op onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang onze blogs automatisch in uw inbox.