De Europese Commissie heeft een nieuw wetsvoorstel gepresenteerd onder de naam EU Data Act. Het doel van dit voorstel is om Europese bedrijven en consumenten meer controle te geven over hun eigen data. Daarmee wordt tegelijkertijd de macht van Amerikaanse techbedrijven als Google, Microsoft en Amazon beperkt. Het nieuwe voorstel moet de Europese economie €270 miljard extra opleveren.

Meer controle over data bij Europese bedrijven en consumenten

Steeds meer slimme apparaten verzamelen data. Denk aan een auto, smartwatch of andere aan Internet of Things gerelateerde apparatuur.

Deze data is vaak in het bezit van de partij die het product gemaakt heeft of de dienst heeft ontwikkeld. Veelal grote Amerikaanse bedrijven.

Hierdoor kunt u de gegevens niet zelf gebruiken of aan een derde partij geven. Bijvoorbeeld als u een onafhankelijke monteur wil inschakelen voor een reparatie of controle van uw product.

De nieuwe wetgeving geeft zowel bedrijven als consumenten meer controle over de data die zij zelf genereren via een product of dienst.

Op deze manier wordt data voor iedereen in de EU toegankelijker.

Makkelijker overstappen en gebruikmaken van clouddiensten

Ook de digitale aanbieders van cloudaanbieders worden aangepakt in het nieuwe wetsvoorstel. Het moet makkelijker worden voor gebruikers om over te stappen van de ene naar de andere dienst. Daarnaast moeten ze verschillende clouddiensten eenvoudig naast elkaar kunnen gebruiken.

Op dit moment zijn er nog te veel drempels. Hierdoor wordt volgens de EU concurrentie en innovatie belemmerd.

De nieuwe wetgeving moet gaan zorgen dat data en applicaties in clouddiensten van aanbieders als Google, Amazon en Microsoft uitwisselbaar zijn en onderling kunnen communiceren.

Nieuwe kansen en meerwaarde voor Europa

Het datavolume blijft groeien. De mogelijkheden en kansen die de data bieden zijn ongekend en vaak nog onbenut. Europa stelt dat 80% van de industriële data zelfs nooit gebruikt wordt.

De EU Data Act moet drempels wegnemen, zodat de gegevens wel gebruikt worden. Daarnaast wordt data beter beschikbaar voor hergebruik.

Naar verwachting leveren de nieuwe regels en daarmee datapotentie tegen 2028 zo’n 270 miljard euro extra bruto binnenlands product op voor de Europese economie.

Steeds meer focus op datastrategie in Europa

Dit nieuwe wetsvoorstel staat niet op zichzelf. De eerder gepresenteerde Data Governance Act legt ook de nadruk op betere en eenvoudigere gegevensdeling.

De Data Governance Act streeft ernaar om data binnen de EU makkelijk en veilig te delen. Zowel voor organisaties, overheden en inwoners. Deze Act is mede bedoeld om de concurrentiepositie van Europa te versterken.

Meer weten? Lees onze blog over de Data Governance Act.

Status EU Data Act

Het voorstel voor de EU Data Act is pas net gepresenteerd. Nu is het aan de Europese Raad en het Europese Parlement om ernaar te kijken. Een voorstel wordt over het algemeen meermaals gewijzigd, voordat het uiteindelijk definitief wordt goedgekeurd.

Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen van deze en andere Europese wetsvoorstellen.

Zeker weten dat u niks mist?

Meld u dan nu aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en krijg onze blogs automatisch in uw inbox.