Viewing entries in
ICT Recht

Service Level Agreements bij Cloud Computing

Service Level Agreements bij Cloud Computing

Cloud Computing dienstverlening heeft een belangrijke plek verworven als model voor het gebruik van ICT. Een keerzijde voor de klant is een grotere afhankelijkheid van de leverancier (Cloud dienstverlener) voor wat betreft de beschikbaarheid. Een van de middelen om die beschikbaarheid voor de klant veilig te stellen is het gebruik van een Service Level Agreement (SLA). 

Lees meer

Privacy-agenda 2017

Wat staat ons te wachten op het gebied van privacy en recht in 2017?

Ontdek wat er naast de Europese Verordening Gegevensbescherming (AVG) die per mei 2018 de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) zal vervangen nog meer op de agenda staat. 

Lees meer

De Bedrijfsgeheimenrichtlijn: zijn NDA's vanaf mei 2018 nog nodig?

Bedrijven die een formule, recept, ongepubliceerde uitvinding, bedrijfsmodel of methode willen beschermen, genieten thans geen bescherming onder het intellectuele eigendomsrecht. De bedrijfsgeheimenrichtlijn is bedoeld voor die knowhow of immateriële verworvenheid die onder het intellectuele eigendomsrecht nauwelijks of geen bescherming geniet, maar wel waarde vertegenwoordigt. 

Lees meer

Wat is ICT-recht?

Wat is ICT-recht?

Het vakgebied ICT-recht heeft zich in een korte tijd ontwikkeld tot een volwassen en serieus terrein voor specialisten: de advocaat of jurist met verstand van recht en ICT.

Beëdigde Informaticadeskundigen bij ICT-geschillen

Sinds 1987 is de Nederlandse Vereniging voor Beëdigde Informaticadeskundigen (NVBI) de beroepsvereniging die de belangen behartigt van specialisten op het raakvlak van ICT, bedrijfskunde en recht.  Sinds januari 2017 is Robert Grandia op persoonlijke titel lid van de NVBI als beëdigd informaticadeskundige. 

Lees meer

Presentatie actualiteiten ICT-recht bij de aanvang van 2017

Deze presentatie is tot stand gekomen naar aanleiding van de lezing "Actualiteiten ICT-recht bij de start van 2017" die wij dit jaar mochten verzorgen op de nieuwjaarsbijeenkomst van de Nederlandse Beroepsvereniging voor Contractmanagement (NBCM) op 17 januari 2017 te Zeist. 

Lees meer

Raamcontracten: wat is het en hoe werkt het?

Bedrijven en organisaties die met veel (vaste) leveranciers te maken hebben, werken vaak met raamcontracten. Het doel is om uniformiteit te brengen in de contractuele afspraken en de beheersbaarheid van de contracten te bevorderen. Dat is vaak hard nodig. Een zorginstelling of een fabrikant kan al snel vele honderden leveranciers hebben en een veelvoud aan contracten voor verschillende producten en diensten.

Lees meer

ICT-contracten en algemene voorwaarden

In de ICT-sector wordt veelvuldig gecontracteerd aan de hand van algemene voorwaarden zoals modelcontracten, leverings- of inkoopvoorwaarden opgesteld door branche-organisaties, belangenverenigingen en de rijksoverheid. Hierna volgt een korte verkenning van de markt voor ICT-producten- en diensten, de kenmerken van algemene voorwaarden in de ICT-sector en vervolgens bespreking van de bekendste sets algemene voorwaarden die thans door opdrachtgevers en leveranciers worden gehanteerd.

Lees meer

Bescherming Intellectuele eigendom

Ondernemingen komen er nogal eens achter dat niet duidelijk is wie de eigenaar is van de software. Er liggen geen goede contracten. En dat kan veel geld kosten . Lees hier de zes tips ter bescherming van het intellectuele eigendom voor softwareleveranciers.

Lees meer

Juridische aspecten software

Met software zijn aanzienlijke belangen gemoeid die juridische bescherming verdienen. Daar is niet altijd oog voor. Inzicht in de juridische aspecten draagt bij aan het veiligstellen en adequaat beheren van de rechten op software. Bovendien kan het aan de onderhandelingstafel winst opleveren.

Lees meer